Pentru ca un site să obțină o poziție cât mai în vârful “lanțului trofic” în acestă junglă a online marketingului, Google și alte motoare de căutare iau calcul o multitudine de factori precum: securitatea site-ului, comptabilitatea cu dispozitive mobile, experiența utilizatorului (UX) și multe altele.
Un factor despre care vreau să discut este legat de conținut, adică articolele sau blog post-urile calitative sau mai puțin calitative (scrise doar pentru a fi scrise, fără să aibă în vedere intenția din spatele căutarii) pe care creatorii de conținut le publică pe site în speranța că Google o să îi răsplătească printr-o poziționare mai favorabilă în motoarele de căutare.
Astfel apare și întrebarea din titlul articolului: “Mai mult conținut = mai mult trafic pe site, nu?!”
Interesant este faptul că uneori în SEO (search engine optimization) este uitată, de către experții acestui domeniu, regula de aur — cu cât conținutul/informația pe care o prezinți pe site este mai calitativă și în același timp raspunsul cel mai potrivit pentru ce vrea să afle cititorul atunci Goolge va pune site-ul tău în topul rezultatelor. Pe scurt – In the SEO world, user intent/need is King and nothing else.
Cele mai bune practici pentru crearea sau optimizarea conținutului de pe site
Recent pe pagina de Youtube “Google Webmasters” a fost publicat un video foarte util pentru oricine dorește să creeze sau să actualizeze conținutul articolelor unui site. Video-ul este intitulat “Is more content better?” și încearcă să răspundă la câteva întrebări importante din domeiul SEO și content marketing cu care mulți “specialisti” ai acestor domenii se confruntă:
- Care este varianta cea mai bună: crearea de articole noi sau îmbunătățirea celor deja existente?
- Cât de des este bine să publicăm articole noi?
- Când conținutul meu nu aduce trafic, Google poate să îmi scadă vizibilitatea?
- Contează cât de mare este articolul?
Crearea de articole noi sau îmbunătățirea celor deja existente?
Potrivit lui Martin Splitt, developer avocate la Google, răspunsul la această întrebare ține în totalitate de nișa de business în care site-ul tău activează.
Exemplul 1
Dacă avem un site de tip e-commerce (magazin online) care vinde echipamente de sport multifuncționale, este logic că se pot scrie o varietate de articole pe diferitele moduri în care respectivele echipamente pot fi folosite. Google vede acest tip de abordare a strategiei de marketing foarte favorbilă, deoarece site-ul oferă cititorului o informație completă și dorește ca acesta să fie în cunoștință de cauză atunci când se decide să cumpere.
Exemplul 2
Dacă ai o afacere de tip “beauty – skin care” în care produsele pe care le oferi nu suferă schimbări dese sau nu vii cu ceva nou pe piață, nu este un motiv intemeiat să scrii articole noi cu diferite URL-uri pe aceeași temă. Este mai bine ca în momentul în care apar actualizări la produsele tale să faci imbunătățirile necesare în articolele deja existente referitoare la produsele respective. Dacă apar produse noi, sau orice altceva ce ar putea să fie de folos utilizatorului, atunci crearea de conținut este necesară.
Pe scurt, abordarea cea mai bună este ca vechile articole să fie actualizate cu noi informații și să fie evitată scrierea de noi articole pe aceeași temă, pentru a evita conținutul duplicat și irelevant — lucru nedorit pentru strategia de SEO.
Cât de des este bine să publicăm articole noi?
Google, nu vede cu “ochi buni” site-urile care produc conținut doar de dragul de a produce conținut, sau în care este doar o repetare a altui articol deja existent, sau publicarea de conținut care nu are nicio valoare, sau nu este relevant pt nișa de business.
Este foarte interesant că Google descrie acest tip de conținut ca fiind “light content”, adică “continut subțire” sau fără importanță, care nu aduce valoare utilizatorului/citiorului. Acest lucru este perceput de Google ca fiind o muncă de slabă calitate care nu merită o poziționare mai bună în rezultatele unei căutări.
Rolul unui blog este de a prezenta informații noi și calitative utilizatorului/cititorilui despre nișa ta de business.
Când conținutul meu nu aduce trafic, Google poate să îmi scadă vizibilitatea?
Raspunsul este…da! Atunci când conținutul de pe site-ul tau este considerat de tip spam sau este de slabă calitate, Google nu o sa mai acorde chiar așa o mare atenție site-ului tău. Cum am menționat și mai sus, intenția utilizatorului și experiența lui (UX) sunt cheia pe care orice expert în domeniul SEO ar trebui să o aibă în vedere atunci când vrea să optimizeze site-ul pentru motoarele de căutare. Dacă cititorul nu este mulțumit de ce a găsit pe site-ul tău și iese în timp scurt de pe site acest lucru trimite un semnal către Google și astfel, în timp, dacă nu îți rezolvi problemele, Google te va penaliza și vei perde din trafic.
Contează cât de mare este articolul?
În lumea SEO se vehiculează ideea următoare: cu cât un articol este mai bogat în cuvinte și aprofundează un subiect anume, înseamnă că trebuie să fie mai bine văzut de Google și poziționat corespunzător în rezultatele căutării.
Dar treburile nu stau chiar așa, potrivit lui Martin Splitt. Dacă articolul tău răspunde exact nevoile cititorului în 50, 150, 2000 de cuvinte atunci va avea vizibilitate mai bună. Totul depinde de subiectul abordat și de calitatea și exactitatea răspunsului fără repetare sau adăugare de conținut pentru a avea un număr de cuvinte cât mai mare.
În concluzie, Google și restul motoarelor de căutare încep să devină din ce în ce mai inteligente, iar calitatea și exactitatea unei informații să fie cel mai important aspect în momentul stabilirii unei ierarhii în paginile cu rezultatele de căutare.
Google dorește să evite cât mai mult “fake news-urile” și orice tip de conținut de tip spam care ar determina un utilizator să părăsească site-ul și implicit și motorul de căutare și atfel o pierdere de bani si reputație. Așa ca… urmați cele mai bune pratici Google și creați conținut de calitate și folositor.
Lasă un răspuns